АНАЛІЗ РАЦІОНУ ХАРЧУВАННЯ СТУДЕНТІВ КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА: РОЗРОБКА ОПИТУВАЛЬНИКА
doi.org/10.17721/1728.2748.2024.99.40-44
Ключові слова:
раціон харчування, дієта, опитувальник, режим харчування, здоровий спосіб життяАнотація
Вступ. Використання опитувальників щодо раціону харчування є ключовим підходом у галузі нутриціології. У цьому дослідженні запропоновано опитувальник щодо режиму та раціону харчування, розроблений колективом авторів кафедри біо-
медицини ННЦ "Інститут біології та медицини" Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Опитувальник було сформовано з урахуванням харчових уподобань і звичок молодих людей, що проживають на території України.
Методи. На основі аналізу опитувальників, створених іноземними авторами, було розроблено власний варіант
опитувальника стосовно щоденного раціону харчування.
Результати. Колективом авторів кафедри біомедицини було створено опитувальник щодо раціону харчу-
вання та харчових звичок, який містить 41 питання. Опитувальник є важливим інструментом для збору даних про харчові звички та потреби певної групи населення, зокрема студентів.
Висновки. Застосування опитувальника допоможе фахівцям зрозуміти, якого щоденного раціону харчування дотримується опитуваний. Запропонований опитувальник може бути використаний самостійно та у комплексних дослідженнях стану здоров'я людей.
Посилання
Вінницький, В. Б. (2023). Книга про їжу і культуру харчування. Б. в.
Alt, K. W., Al-Ahmad, A., & Woelber, JP. (2022). Nutrition and Health in Human Evolution-Past to Present. Nutrients, 14(17), 3594. https://doi.org/10.3390/nu14173594
Andreo-López, M. C., Contreras-Bolívar, V., Muñoz-Torres, M., García-Fontana, B., & García-Fontana, C. (2023). Influence of the Mediterranean Diet on Healthy Aging. Journ. Mol. Sci., 24(5), 4491. https://doi.org/10.3390/ijms24054491
Del Bo, C., Bernardi, S., Cherubini, A., Porrini, M., Gargari, G., Hidalgo-Liberona, N., González-Domínguez, R., Zamora-Ros, R., Peron, G., Marino, M., Gigliotti L., Winterbone, M.S., Kirkup, B., Kroon, P.A., Andres-Lacueva, C., Guglielmetti, S., & Riso, P. (2021). A polyphenol-rich dietary pattern improves intestinal permeability, evaluated as serum zonulin levels, in older subjects: The MaPLE randomised controlled trial. Clinical Nutrition, 40(5), 3006–3018. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2020.12.014
Lo Moro, G., Corezzi, M., Bert, F., Buda, A., Gualano, MR., & Siliquini, R. (2023). Mental health and adherence to Mediterranean diet among university students: an Italian cross-sectional study. Journ. Am Coll Health, 71(8), 2451–2461. https://doi.org/10.1080/07448481.2021.1970567
Morze, J., Danielewicz, A., Hoffmann, G., & Schwingshackl, L. J. (2020, December). Diet Quality as Assessed by the Healthy Eating Index, Alternate Healthy Eating Index, Dietary Approaches to Stop Hypertension Score, and Health Outcomes: A Second Update of a Systematic Review and Meta-Analysis of Cohort Studies. Acad Nutr Diet., 120(12), 1998–2031.e15. https://doi.org/10.1016/j.jand.2020.08.076
Pilato, I. B., Beezhold, B., & Radnitz, C. (2022). Diet and lifestyle factors associated with cognitive performance in college students. Journ. Am Coll Health, 70(7), 2230–2236. https://doi.org/10.1080/07448481.2020.1847118
Romanenko, M., Schuster, J., Piven, L., Synieok, L., Dubiley, T., Bogomaz, L., Hahn, A., & Müller, M. (2024). Association of diet, lifestyle, and chronotype with metabolic health in Ukrainian adults: a cross-sectional study. Scientifc Reports, 14, 5143. https://doi.org/10.1038/s41598-024-55715-0
Romero-Blanco, C., Hernández-Martínez, A., Parra-Fernández, M. L., Onieva-Zafra, M. D., Prado-Laguna, M. D. C., & Rodríguez-Almagro. (2021). Food Addiction and Lifestyle Habits among University Students. J. Nutrients, 13(4), 1352. https://doi.org/10.3390/nu13041352
Santos, L. The impact of nutrition and lifestyle modification on health. (2022, March). Eur Journ. Intern. Med., 97, 18–25. https://doi.org/10.1016/j.ejim.2021.09.020. Epub 2021 Oct 17
Shaw, S., Crozier, S., Strömmer, S., Inskip, H., Barker, M., & Vogel, C. (2021). Development of a short food frequency questionnaire to assess diet quality in UK adolescents using the National Diet and Nutrition Survey. Nutr. Journ., 20(1), 5. https://doi.org/10.1186/s12937-020-00658-1
Spielau, U., Vogel, M., Körner, A., Kiess, W., & Poulain, T. (2021). Composition and Culture of Eating (CoCu) pregnancy: a new short questionnaire to evaluate diet composition and culture of eating during pregnancy. Public Health Nutr., 24(18), 6227–6235. https://doi.org/10.1017/S1368980021002445
Trakman, G. L., Forsyth, A., Hoye, R., & Belski, R. (2017). Developing and validating a nutrition knowledge questionnaire: key methods and considerations. Public Health Nutr., 20(15), 2670–2679. https://doi.org/10.1017/S1368980017001471
Vieira, L. M., Gottschall, C. B. A., Vinholes, D. B., Martinez-Gonzalez, M. A., & Marcadenti, A. Translation and cross-cultural adaptation of 14-item Mediterranean Diet Adherence Screener and low-fat diet adherence questionnaire. (2020). Clin Nutr ESPEN, 39, 180–189. https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2020.06.018
Wu, X., Unno, T., Kang, S., & Park, S. (2021). A Korean-Style Balanced Diet Has a Potential Connection with Ruminococcaceae Enterotype and Reduction of Metabolic Syndrome Incidence in Korean Adults. Nutrients, 13(2), 495. https://doi.org/10.3390/nu13020495